Jak připravit lahodný švestkový koláč s křupavou drobenkou

Luděk , 25. 11. 2024

Švestkový koláč je oblíbeným dezertem nejen v letních měsících, kdy švestky dozrávají, ale i během celého roku. Jeho jednoduchá příprava, voňavé těsto a šťavnatá náplň z čerstvých švestek z něj dělají skvělou volbu pro každou příležitost. Tento koláč můžete doplnit křupavou drobenkou, která krásně vyváží sladkost ovoce. Pusťte se s námi do pečení tohoto tradičního koláče a zjistěte, jaké ingredience a postupy zajistí dokonalý výsledek.

Recept na švestkový koláč s drobenkou

Příprava švestkového koláče není složitá, ale i přesto je dobré dodržet několik základních kroků. Švestky dodají koláči šťavnatost, zatímco drobenka mu propůjčí nezaměnitelnou křupavost. Stačí si připravit jednoduché těsto, rozložit na něj švestky a vše zasypat drobenkou.

koláč
Fotka od congerdesign z Pixabay

Následné pečení koláče provoní váš domov a stane se lákavou pochoutkou.

Ingredience pro těsto a drobenku

Těsto na švestkový koláč je obvykle křehké a má jemnou chuť, která se skvěle doplňuje s kyselostí švestek. Pro těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 100 g cukru a špetku soli.

drobenka
Fotka od congerdesign z Pixabay

Drobenka vyžaduje pouze mouku, cukr a máslo v poměru podle vašich preferencí.

Postup přípravy švestkového koláče

Začněte tím, že smícháte všechny ingredience na těsto a vypracujete hladkou hmotu. Těsto poté vyválíte a rozprostřete na plech. Na těsto naskládejte poloviny švestek, které mohou být čerstvé nebo mražené.

švestky
Fotka od NoName_13 z Pixabay

Na závěr koláč posypte drobenkou, kterou připravíte jednoduše smícháním mouky, cukru a másla prsty.

Tipy pro vylepšení chuti švestkového koláče

I když je základní recept sám o sobě výborný, můžete ho upravit podle chuti. Přidáním trochy mleté skořice nebo vanilky do těsta vytvoříte zajímavou chuťovou variaci. Někteří pekaři také doporučují před pečením švestky lehce posypat skořicovým cukrem.

skořice
Fotka od Дарья Яковлева z Pixabay

To zvýrazní jejich přirozenou sladkost a dodá koláči jemně kořeněný tón.

Pečení a podávání švestkového koláče

Koláč pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30–40 minut. Hotový koláč by měl být zlatavý a křupavý na povrchu, zatímco švestky uvnitř zůstávají šťavnaté. Koláč nechte chvíli vychladnout a poté jej nakrájejte na porce. Servírujte ho například s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou, která příjemně podtrhne jeho lahodnou chuť.

koláč
Fotka od Katja S. Verhoeven z Pixabay

Tento jednoduchý recept na švestkový koláč si zamiluje celá rodina. Užijte si jeho přípravu a nezapomeňte, že s každým pokusem se můžete zlepšovat a objevovat nové způsoby, jak z něj udělat ještě lepší dezert.

Tvarohový strouhaný koláč

14. 07. 2024 Tomáš

Tvarohový strouhaný koláč je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už k odpolední kávě, rodinné oslavě nebo jen tak na […]

Krémové tiramisu s mascarpone

15. 07. 2024 Tomáš

Tiramisu, ikonický italský dezert, si získal srdce milovníků sladkostí po celém světě. Kombinace krémového mascarpone, silné kávy a jemných cukrářských […]

tiramisu

Tajemství přípravy lahodného tiramisu

25. 11. 2024 Luděk

Tiramisu je ikonickým italským dezertem, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Kombinace krémového mascarpone, intenzivního espressa a lehkých […]