Kdo by neznal tu neodolatelnou vůni vánočních svátků, která se line z kuchyně, kde se peče? Právě tato vůně mě vždycky přenesla zpátky do dětství, kdy jsem s napětím sledovala, jak moje babička připravuje své legendární perníčky. Jejich chuť byla tak jedinečná, že se žádným jiným nedala srovnat. Byly měkké, voňavé a rozplývaly se na jazyku.
Babiččin recept na dokonalé perníčky
Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodla podělit se s vámi o babiččin recept, se kterým jsem sama začínala. Není to jen pouhý seznam surovin, ale také kousek jejího srdce, který vložila do každého upečeného perníčku.
Na cca 50ks budeme potřebovat:
- 400g hl. mouka
- 140g moučkový cukr (prosít přes jemné sítko)
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového k.
- 125g másla (na menší kousky)
- 2 velká vejce
- 2 lžíce medu

Postup:
- Připrav si těsto: V míse smíchej mouku, cukr, sodu a koření. Přidej změklé máslo, vejce a med. Vypracuj hladké těsto.
- Nech těsto odpočinout: Zabal ho do potravinové fólie a dej alespoň na hodinu do lednice.
- Vyválej a peč: Vyválej těsto na pomoučeném vále, vykroj pomocí formiček a peč na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 160 °C dozlatova. 5-7 minut podle velikosti.
Závěr
Brzy pro vás připravuji speciální projekt, ve kterém se podělím o svůj vlastní recept na perníkové těsto a všechny své vychytávky, které jsem nasbírala. Těšte se na spoustu inspirace a tipů, jak upéct ty nejlepší perníčky, jaké jste kdy ochutnali!
Co se chystá se včas dozvíte na mém instagramu zde a nebo na mých dalších platformách. :)
Tak ahoj, zase příště! :)