Citrony posypte solí a zavřete do sklenice. Až zjistíte, co z toho vznikne, budete to dělat každý rok!

Tomáš , 16. 12. 2024

Citrony a sůl možná nezní jako běžná kombinace, ale právě tato kombinace tvoří základy jednoho z nejoblíbenějších orientálních dochucovadel – nakládaných citronů. Nakládané citrony obohatí masové pokrmy, saláty i přílohy, jako jsou pečené brambory, rýže nebo kuskus. Tento recept nabízí nejen základní verzi se solí, ale i možnost přidání dalších koření, která chuť ještě zvýrazní.

Ingredience:

8 organických citronů
150 g mořské soli
¾ lžičky kardamonu
3 lžičky koriandru
2 lžičky celého pepře
2 lžičky semen fenyklu
1-2 bobkové listy
Volitelné: celá skořice

Kroky:

  1. Příprava citronů: Citrony důkladně omyjte. Na každém citronu udělejte dva podélné zářezy, ale neprořízněte je úplně, aby citrony zůstaly pohromadě.
  2. Solení citronů: Do každého řezu vtlačte lžičku mořské soli. Poté citrony pečlivě vložte do sterilizované sklenice na zavařování.
  3. Přidání koření: Do sklenice přidejte zbylou sůl, pepř, kardamon, koriandr, fenykl a bobkový list. Pokud chcete, můžete přidat i celou skořici pro výraznější chuť.
  4. Ukládání citronů: Sklenici pevně uzavřete a nechte citrony odpočívat na tmavém místě při pokojové teplotě po dobu 3 dnů.
  5. Dokončení procesu: Po 3 dnech sklenici otevřete a citrony co nejvíce stlačte, aby je zcela pokryla šťáva. Poté sklenici znovu uzavřete a nechte citrony marinovat dalších 30 dní.
  6. Použití: Po měsíci jsou citrony připraveny k použití. Před použitím je omyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl. Kůra by měla být krásně měkká. Nakládané citrony můžete použít do salátů, k ochucení pečeného, grilovaného nebo dušeného masa.
  7. Tip: Slaný nálev, ve kterém se citrony nakládaly, lze využít k dochucení omáček nebo salátových dresinků.

Poznámka:

Nakládané citrony jsou tradičním dochucovadlem, které v Maroku dodávají jídlům charakteristickou chuť a přináší zdraví a sílu. Vyzkoušejte je a zjistíte, že stačí jednou ochutnat a už jim neodoláte!

pavouk

Chov sklípkana jako domácího mazlíčka: Co je potřeba vědět?

29. 10. 2024 Tereza

Sklípkani (někdy nesprávně nazývaní tarantule) jsou fascinující tvorové, kteří si v poslední době získávají stále více příznivců jako netradiční domácí […]

stan

Kam se vydat na stanování v Česku? Nejlepší místa pro stanování v přírodě

05. 11. 2024 Luděk

Stanování v Česku je skvělou příležitostí, jak si užít krásu přírody, klid a pohodu pod širým nebem. Země nabízí mnoho […]

Nejlepší univerzální těsto na sladké i slané pečivo – hotové za 30 minut!

16. 12. 2024 Tomáš

Hledáte těsto, které by bylo univerzální, snadno připravitelné a vhodné jak pro sladké, tak slané pokrmy? Tento recept vám poskytne […]