V tomto článku se naučíte, jak připravit barevný duhový dort s ganache z bílé čokolády a jemným krémem. Začneme přípravou ganache, která musí chladnout přes noc, a poté vytvoříme korpusy v barvách duhy. Korpusy proložíme krémem z mascarpone a smetany a celý dort pokryjeme marcipánem, který můžeme ozdobit podle vlastní fantazie. Krok za krokem vás provedeme celým procesem, aby váš duhový dort byl dokonalý.
Ingredience
- vejce 1 kus
- máslo 47 gramů (změklé)
- cukr krupice 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- vanilkový extrakt 1 kapka
- potravinářské barvivo 1 kapka (podle potřeby)
- sýr Lučina 400 gramů
- mascarpone 250 gramů
- cukr moučkový 125 gramů
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- čokoláda bílá 450 gramů
- smetana na šlehání 150 gramů
- marcipán 750 gramů
- cukr moučkový 50 gramů (na podsypání)
Postup přípravy
- Nejdřív si připravíme ganache z bílé čokolády, které bude déle chladnout.
- Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do skleněné mísy, v malém kastrůlku přivedeme smetanu do bodu varu a čokoládu jí přelijeme.
- Necháme 5 minut stát a potom ji opatrně rozmícháme lžící dohladka. Pokud v ní zůstanou kousíčky, dáme ji na 15 vteřin do mikrovlnky, minutu necháme stát a rozmícháme, případně postup opakujeme.
- Ganache přikryjeme potravinovou fólií a necháme při pokojové teplotě vychladnout, nejlépe až do druhého dne.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Suroviny na každý korpus jednotlivě vyšleháme a obarvíme jednou z barev duhy (fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená). Pracujeme postupně a vytváříme jedno barevné těsto za druhým.
- Na pečicí papír obkreslíme kruhy o průměru 20 cm a jednotlivá obarvená těsta pečlivě do kruhů rozetřežeme.
- Korpusy také můžete upéct postupně, jeden po druhém, v dortové formě. V obou případech to trvá 8–10 minut.
- Než korpusy vychladnou, připravíme si krém. Krémový sýr, mascarpone a cukr krátce dohladka vyšleháme.
- Smetanu ušleháme dotuha a opatrně ji vmícháme do krémové směsi.
- Každý korpus zkontrolujeme, jestli není příliš hrbolatý, případně ho seřízneme pilkovým nožem a očistíme od drobků.
- Korpusy si připravíme podle barev duhy: fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená. Na první placku rozetřeme pětinu krému, přiklopíme další a pokračujeme, až skončíme červenou vrstvou. Dort necháme vychladit v lednici.
- Případné nerovnosti na boku dortu srovnáme, potřeme ho první tenkou vrstvou ganache a necháme v lednici vychladit. Pak dort potřeme druhou vrstvou a snažíme se ji co nejvíc uhladit.
- Opět dáme vychladit.
- Dort pečlivě změříme a na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem vyválíme marcipán tak, abysme získali placku dost velkou na to, aby pokryla celý dort.
- Přeneseme marcipán na dort, dobře uhladíme vršek i bok. Přebytky odkrojíme, obarvíme gelovými barvami a vyrobíme z nich ozdoby.