Balkánský jablečný koláč – dort na plechu s jemným piškotem recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

200 g kr. cukr
1 bal. vanilkový cukr
120 ml oleje
4 (S) vejce
200 g hl. mouka
1 bal prášek do pečiva
135 ml vody
Smetana ke šlehání
skořice
Voda – podle potřeby
200 g cukr
1000 g jablka – nakrájené nadrobno
2 bal Pudinkový prášek
vanilka

Kroky:

    1. náplň:
      Voda – podle potřeby
      200 g cukr
      1000 g jablka – nakrájené nadrobno
      2 bal Pudinkový prášek, vanilka
      Na vrch:
      Smetana ke šlehání
      skořice
    2. Piškot: Smíchejte cukr, vanilkový cukr, olej, žloutky, mouku, prášek do pečiva a vodu – míchejte až do nadýchané pěny konzistence. Bílky vyšlehejte na sníh. Obě hmoty opatrně smícháme tak, abychom zachovali nadýchanou konzistenci těsta. Rozetřete těsto na pečící plech a pečte až do zlatohněda. 170 ° cca 30 minut.
    3. Na vrch:   Nadrobno nakrájená jablka rozvaříme s cukrem v hrnci s hrubším dnem, přidáme vodu a nakonec zahustíme pudinkovým práškem. Náplň rozetřeme na ochlazenou piškot a necháme ji vychladnout. Jablka nemusí být zcela rozvařené, my máme rádi větší kousky. Někdo používá i strouhaná jablka.
    4. Podáváme se šlehačkou a skořicovým cukrem!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]