Božské domácí koblihy, které jsou jednoduché a lepší než kupované

Tomáš , 16. 12. 2024

Kdo by si nepochutnal na teplé koblize z pekárny, naplněné marmeládou nebo čokoládou? Pokud máte chuť na domácí, skvělé koblihy, které jsou nejen levnější, ale i mnohem chutnější než ty z obchodu, tento recept je pro vás! A co je nejlepší – můžete si je naplnit jakoukoli náplní, kterou máte rádi!

Ingredience:

250 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 sáček droždí
60 ml horké vody
700 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
3 vejce
špetka soli
Džem nebo Nutella na naplnění
Moučkový cukr na posypání

Kroky:

  1. Příprava kvásku: V misce smíchejte vlažné mléko, vodu, cukr a droždí. Nechte směs odpočívat asi 10 minut, aby droždí začalo pracovat.
  2. Těsto: K vykynuté směsi přidejte vejce, rozpuštěné máslo, mouku a špetku soli. Vypracujte hladké těsto. Pokud bude těsto příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.
  3. Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování koblih: Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a válejte ho na plát o tloušťce asi 3 mm. Pomocí sklenice nebo hrnečku vykrojte kola o průměru 8-10 cm. Na každé kolečko dejte lžíci džemu nebo Nutelly a přikryjte dalším kolečkem těsta. Okraje důkladně slepte, aby náplň nevytekla při pečení.
  5. Druhé kynutí: Koblihy položte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte je ještě kynout dalších 35 minut.
  6. Pečení: Troubu předehřejte na 170°C a koblihy pečte do zlatova (cca 15 minut). Pokud chcete koblihy smažit, můžete je opatrně usmažit v horkém oleji.
  7. Dokončení: Hotové koblihy potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.

Poznámka:

Tyto domácí koblihy jsou nejen výborné, ale i snadné na přípravu. S náplní podle vaší chuti si pochutnáte, a navíc si užijete čerstvě upečené koblihy, které nemají konkurenci. Pokud se vám recept líbí, nezapomeňte ho sdílet s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!

 

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]