Chutný a osvěžující jogurtovo- banánový řez s jemným nadýchaným korpusem recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

3 vejce
3 polévkové lžíce cukru
3 polévkové lžíce hladké mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva
2 banány
280 ml bílého jogurtu
200 ml smetany na šlehání
1 balení želatinového ztužovače (za studena)
80 g cukru
50 g čokolády

Kroky:

    1. Jako první si oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme na nadýchanou pěnu, která drží svůj tvar.
    2. Pak přejdeme k žloutkem, ke kterým přidáme cukr a vymícháme je.
    3. V další nádobě máme připravenou mouku, kterou si důkladně promícháme s kypřícím práškem.
    4. Nakonec opatrně smícháme směs mouky, žloutků a sněhu z bílků do jedné masy tak, aby nám sníh nespadl a celá hmota byla nadýchaná.
    5. Připravíme si formu, kterou si nejprve vymažeme máslem.
    6. Potom do ní vylijeme připravenou směs na těsto a vložíme do vyhřáté trouby.
    7. Pečeme přibližně 25 minut při teplotě 180 stupňů.
    8. Krém na banánový řez si připravíme tak, že si jako první vyšleháme smetanu na nadýchanou šlehačku.
    9. Smetana musí být dobře vychlazená, abychom dosáhli co nejlepší šlehačku.
    10. Následně do mixéru vložíme banány s cukrem a když je vymixujeme na jemnou hmotu, vylijeme ji do mísy.
    11. K banánem přidáme bílý jogurt a zamícháme.
    12. Přibližně v deci studené vody si metličkou rozmícháme želatinový ztužovač, mícháme asi 10 až 15 sekund.
    13. Následně k němu přidáme jogurtovo-banánovou směs a vymícháme.
    14. Na závěr opatrně přidáváme šlehačku a vmícháváme opatrně, aby nám nespadla.
    15. Do formy (jako na srnčí hřbet) si nejprve vylijeme krém.
    16. Formu můžeme vystlat potravinářskou fólií.
    17. Na jogurtovou směs následně uložíme korpus tak, aby mírně přesahoval přes formu (do výšky).
    18. Takto připravený zákusek vložíme do chladničky alespoň na tři hodiny.
    19. Pokud chceme mít jistotu, že zákusek bude perfektně držet svůj tvar, uložíme na něj desku nebo plech a formu po třech hodinách přetočíme tak, aby byl korpus na dně.
    20. Koláč ještě necháme pár hodin tuhnout.
    21. Následně opatrně odstraníme formu a zákusek po celé jeho délce ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]