Dokonalá šlehačková vánočka recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání 33%
1 bal. sušeného droždí
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
špetku soli
2 vejce
1 bílek
100 – 150 g rozinek namočených v rumu
žloutek na potření

Kroky:

    1. Mouku prosejeme a přidáme i ostatní sypké přísady. Pak přidáme Vejce, bílek a smetanu s rozinkami.
    2. Důkladně vypracujeme jednotné hladké a vláčné těsto.
    3. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
    4. Potom těsto rozhněteme v rukou a rozdělíme na menší bochníky – podle toho, z kolika ohonů chcete plést.
    5. Vánočku můžete pléct ze dvou ohonů nebo já dělám základ ze tří (úpletů jako cop) a na vrch dám ještě dva copy .
    6. Pak přendáme na plech vyložený papírem a necháme ještě pokynout.
    7. Potřeme žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
    8. Pečeme při teplotě 190-200 stupňů asi 35-40 minut – vánočku je třeba sledovat.
    9. Dobrou chuť!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]