Dokonalý Zalaiský kynutý štrúdl od babičky ihned hotový recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

5 kg mouky stačí do velkého pekáče (na fotce vidět rozměr)
zhruba 12 závitků,
4 vajíčka
2 lžíce sádla
1 lžící cukru
7,5 dkg droždí

Kroky:

  1. Droždí nechte nabobtnat ve vlažné vodě cukrem.
  2. Vymíchejte na hladké těsto se slanou vodou (pouze tolik soli aby nebylo neslané ani slané)
  3. Těsto rozdělte na 4 stejné bochánky a na povrch natřete sádlem, aby těsto nevyschlo
  4. Mezitím kyne těsto (30-60min) dokud nebude pružné. Dávejme pozor na teplotu, aby nám těsto neprochladlo neboť by se trhalo a nenatahovalo by se.
  5. Těsto rozválejte na vále tak tenké, jak to jen jde.
  6. Těsto posypte mákem a cukrem. Potřela sádlem.
  7. Smetanu vyšlehala s cukrem a vajíčky. Tu poté přidala na těsto.
  8. Nakonec pomocí ubrusu těsto svinu a nakrájela na stejně dlouhé části.
  9. Vzniklé štrůdli potřete zbylou smetanou a pečte v předehřáté troubě 30-40 minut na 180 stupňů.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]