Domácí chleba Slovenský recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 litr teplé převařené vody
50 g čerstvého droždí
1.5 kg polohrubé mouky (může být i hrubá pokud máte rádi)
3 PL rostlinného oleje
2 lžičky soli
1 PL cukru

Kroky:

    1. Jako první si namočte do vody droždí a jednu ingredienci po druhé pomalu přidávejte olej, cukr, sůl a postupně mouku.
    2. Těsto stále pomaličku promíchávejte. Když máme vše v jedné míse, jemně ale důkladně těsto prohněteme. Pokud bude těsto dobře promíchané, chléb bude jako vata. Když jste těsto dobře promíchali, zakryjte mísu utěrkou a odložte na teplé místo alespoň na 2-3 hodiny.
    3. V průběhu tohoto času do těsta občas nakoukněte a když se pořádně zvedne rozdělte ho na dvě části a nechte ještě půlhodinku podkynout.
    4. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů a chléb pečte ve formách (já pro jistotu dno vždy velmi mírné potřu olejem). Nechte připéct do zlatova asi 40-45 minut.
    5. Během pečení nikdy neotvírejte troubu! Když je chléb upečený, vyberte jej z trouby, ideální je položit jej na dřevěnou desku a přikryjte jej suchou utěrkou.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]