Ingredience:
200 ml kefíru
4 pol. lžíce cukru
1 ks vejce
1 špetka vanilky
50 g másla
400−450 g výběrové pšeničné mouky
1 čaj. lžička kypřicího prášku
1 hrnek (na smažení) rostlinného oleje
Kroky:
- Připravte si suroviny na koblihy.
- Máslo je lépe vyndat z chladničky předem, aby změklo. Smíchejte ho s vajíčkem a cukrem, míchejte do hladka.
- Přidejte kefír a znovu promíchejte.
- Nasypte mouku smíchanou s vanilkou a kypřicím práškem do pečiva.
- Vypracujte těsto.
- Nedělejte těsto příliš tuhé, jinak budou koblihy těžké. Jakmile těsto přestane ulpívat na rukou, znamená to, že mouky je dostatek.
- Pracovní plochu posypte moukou.
- Dejte na plotnu pánev s olejem a rozehřejte ho. Těsto rozválejte přibližně na tloušťku 1 cm.
- Pomocí dvou sklenic různých průměrů připravte koblihy.
- Vložte koblihy do horkého oleje a smažte je po obou stranách, dokud se nezačnou barvit do červena.
- Hotové koblihy vyndejte z pánve, přebytečný tuk odstraňte papírovými ubrousky.
- Koblihy zchlaďte a můžete je podávat.