Ingredience:
500 g hladké mouky
½ bal. kypřícího prášku
200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
2 vejce
2 lžíce olcta
špetku soli
Na náplň:
Tvaroh
Rozinky
Strouhanka
Strouhaná jablka
Skořice
Mák
Zavařené třešně
Moučkový cukr
Na potření:
Máslo
Trochu rumu
Kroky:
- Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme jednotné těsto. Dle potřeby přidejte mléko nebo mouku, aby těsto nebylo moc tuhé ani příliš řídké
- Nechám odležet 30 minut
- Rozdělíme na 3 části
- Každé těsto rozválíme
- První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a přidáme nastrouhaná jablka
- Na druhý plát navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem
- Na třetí plát dáme mák s cukrem a třešněmi
- Klasicky zavineme nebo kraje nařízneme a střídavě překládáme
- Plech vyložíme pečícícm papírem a štrúdly potřeme rozpuštěným máslem
- cca 30 minut pečeme na 200 stupňů
- Po vyjmutí z trouby potřeme máslem společně s rumem