Domácí štrúdl z jemného a lahodného šlehačkového těsta recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
½ bal. kypřícího prášku
200 g smetany ke šlehání alespoň 31%
2 vejce
2 lžíce olcta
špetku soli

Na náplň:

Tvaroh
Rozinky
Strouhanka
Strouhaná jablka
Skořice
Mák
Zavařené třešně
Moučkový cukr

Na potření:

Máslo
Trochu rumu

Kroky:

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme jednotné těsto. Dle potřeby přidejte mléko nebo mouku, aby těsto nebylo moc tuhé ani příliš řídké
  2. Nechám odležet 30 minut
  3. Rozdělíme na 3 části
  4. Každé těsto rozválíme
  5. První plát posypeme strouhankou, cukrem a skořicí a přidáme nastrouhaná jablka
  6. Na druhý plát navrstvíme tvaroh s rozinkami a cukrem
  7. Na třetí plát dáme mák s cukrem a třešněmi
  8. Klasicky zavineme nebo kraje nařízneme a střídavě překládáme
  9. Plech vyložíme pečícícm papírem a štrúdly potřeme rozpuštěným máslem
  10. cca 30 minut pečeme na 200 stupňů
  11. Po vyjmutí z trouby potřeme máslem společně s rumem

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]