Dort „Karpatka“ z těsta bez cukru s nadýchaným krémem recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

250 ml vody
125 g másla
180 g mouky
5 vajec
špetka soli
25 g moučkového cukru na posypání
500 ml mléka
200 g másla
50 g mouky
50 g škrobu
150 g cukru
15 g vanilkového cukru

Kroky:

  1. Suroviny na krém

    • 500 ml mléka
    • 200 g másla
    • 50 g mouky
    • 50 g škrobu
    • 150 g cukru
    • 15 g vanilkového cukru
    1. Nejprve připravíme těsto. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte na kousky rozkrájené máslo a sůl. Na mírném ohni směs za stálého míchání zahřívejte. Nevařte!
    2. Jakmile se máslo rozehřeje – odstavte ho z ohně. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Znovu dejte směs na oheň a vařte, dokud se z těsta nevytvoří koule. Trvá to asi 3 minuty. Na dně kastrůlku se začne tvořit kůrka.
    3. Přendejte těsto do velké mísy a promíchávejte je s vejci, ale přidávejte je po jednom. Dbejte na to, aby těsto nebylo řídké. Je lepší dělat to měchačkou, nikoliv v mixéru. Poslední vejce našlehejte a postupně přidávejte. Těsto by mělo být husté, hladké a lesklé.
    4. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Můžete to udělat lžící nebo nastříkat ze sáčku, aby se vytvořily „hory“. Čím nedbalejší − tím krásnější. Povrch můžete udělat i hladký, chuť to neovlivní.
    5. Pečte 35 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Během pečení troubu raději neotvírejte.
    6. Než se upeče těsto, připravte si krém. Máslo je lépe vyndat z chladničky předem, aby změklo. V hluboké pánvi zahřejte 100 ml mléka. Sundejte z ohně, přidejte mouku, škrob a důkladně promíchejte, aby se netvořily žádné hrudky. Přilijte zbývající mléko, přidejte cukr i vanilkový cukr. Přísady přidávejte při mírném ohni, dokud směs nehoustne. Nezapomeňte neustále míchat.
    7. Hustý krém přendejte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Tak se na jeho povrchu nevytvoří škraloup.
    8. V mixéru nebo metlou našlehejte máslo. Velmi pomalu do něj vmíchejte uvařený pudink, promíchávejte po každé porci. Dávejte pozor, aby se máslo nerozpouštělo!
    9. Vychladlý korpus rozkrojte na polovinu a bohatě potřete krémem. Krájet musíte podélně, nikoliv napříč! Pokud máte malých plech, upečte korpusy dva.
    10. Velmi opatrně položte druhou část korpusu na krém, netlačte na něj. Pocukrujte moučkovým cukrem a na nejméně jednu hodinu uložte do ledničky.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]