Ingredience:
5 vajec
5 lžic cukru
5 lžic mouky
3 lžíce kakaa
1 bal. prášku do pečiva
100 ml oleje
100 ml mléka
100 ml mléka
4 lžíce cukru
3 lžíce rumu
500 ml šlehačky
300 g čokolády na vaření
Kroky:
Na přelití:
100 ml mléka
4 lžíce cukru
3 lžíce rumu
poleva:
500 ml šlehačky
300 g čokolády na vaření
- Na těsto si ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně přidáváme sypké přísady – mouku, prášek do pečiva a kakao.
- Potom přidáme tekuté přísady – olej, mléko a dobře promícháme. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a postupně ho vmícháme do žloutkové hmoty.
- Těsto vylijeme na vymazaný plech a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-30 minut při teplotě 175 stupňů.
- Dokud se koláček peče, připravíme si mléčnou zálivku.
- Teplé mléko postupně na mírném plameni zahříváme s cukrem a když se rozpustí, na závěr přidáme rum a odstavíme.
- Na polevu si dáme na plamen smetanu na šlehání, nalámeme do ní čokoládu a necháme rozpustit.
- Hned po upečení na ještě horký koláč vylijeme zálivku.
- Na závěr polijeme polevou a necháme dobře vychladnout vychladnout.