Famózní Moldavský karamelový koláč od babičky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

10 vajec
300 g moučkového cukru
200 ml slunečnicového oleje
250 ml kefíru
500 ml mléka
25 ml vodky
1 PL sody
30 g másla
2 PL strouhanky
2 šálky polohrubé mouky

Kroky:

    1. Ve větší misce si prosejte mouku, prášek do pečiva a přidejte cukr.
    2. Přilijte slunečnicový olej a vše dobře promíchejte.
    3. Po promíchání pomalu přilijte kefír a po něm mléko. Nakonec vše vyšlehejte ručním šlehačem, aby v těstě nezůstaly hrudky.
    4. V jiné misce si vyšleháme celé vajíčka.
    5. Za stálého šlehání je přilijte k těstu a na závěr přilijte vodku.
    6. Těsto by mělo mít tekutou konzistenci, přibližně jako těsto na palačinky.
    7. Na rozdíl od palačinkového, toto těsto je velmi pěnové a vzdušné.
    8. Přiměřeně velký pekáč si vymažeme máslem a vysypte strouhankou.
    9. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a pečte přibližně 1 hodinu a 45 minut.
    10. Pak teplotu snižte na 100 stupňů a pečte další 1 hodinu a 30 minut.
    11. Mírně sladké těsto s příchutí karamelu si zamilujete.
    12. Rovněž jeho porézní strukturu, která z něj dělá doslova obláček v ústech.
    13. Podávejte s ovocem a šlehačkou nebo s jemným pudinkem.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]