Ingredience:
300 g hladké mouky
100 g másla
100 g moučkového cukru
½ bal. prášku do pečiva
3 žloutky
100 g zakysané smetany
140 g polohrubé mouky
200 mletého máku
150 g moučkového cukru
2 bal. vanilkového cukru
½ bal. prášku do pečiva
200 ml vlažného mléka
100 g změklého másla
špetku soli
3 bílky ušlehané na sníh
Kůru z 1 citronu
Kroky:
- Na těsto vymícháme mouku, máslo, cukr, prášek do pečiva a smetanu utřenou se žloutky. Vypracujeme hladké, ale tuhé těsto, které vytvarujeme do bochánků, zabalíme do fólie a uložíme do ledničky alespoň na 30 minut.
-
Na náplň si smícháme v jedné misce sypké přísady a v druhé mléko s rozpuštěným máslem a citronovou kůrou.
-
Tekutou směs pomalu vmícháme do té sypké pomocí šlehače. Nakonec opatrně cukrářským jazykem vmícháme do směsi i sníh z bílků a špetky soli.
-
Těsto vyjmeme z ledničky a rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme do tvaru plátu tak, aby nám velikostí seděl na plech o rozměrech 30 × 25 cm.
-
První plát uložíme na dno vymazaného plechu a navrstvíme na něj náplň.
-
Opatrně přikryjeme druhým plátem těsta a vrch propícháme vidličkou.
-
Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů 10 minut.
-
Potom stáhneme na 170 stupňů a pečeme ještě 15 minut, nebo dokud není povrch zlatavý.
-
Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.