Francouzský pletenec ze sáčku se sezamem recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 polévková lžíce sušeného droždí
250 ml vody
3 lžíce cukru
špetka soli
80 ml oleje
1 vajíčko
250 gramů mouky
25 gramů sezamových semínek

Kroky:

  1. Vyšlehejte 2 vajíčka s cukrem, aby vám vznikla pěna.
  2. Přidejte mouku, prášek do pečiva, olej, mléko a koňak.
  3. Nařežte jablka na tenké plátky a vložte do vzniklého těsta.
  4. Na přípravu budete potřebovat uzavíratelnou plastovou kapsu, ale šikovnější si poradí a postačí jim i miska.
  5. Do kapsy vložíme droždí, vodu, cukr, sůl, olej a 220 gramů mouky. Sáček dobře uzavřeme a vymačkáme veškerý vzduch.
  6. V rukou vypracujeme těsto.
  7. Sáček umístíme do velké misky s teplou vodou a necháme ho tam přibližně 30 minut.
  8. Těsto krásné vykyne.
  9. Po půlhodině do sáčku přidáme 30 gramů zbývající mouky a dobře promícháme.
  10. Těsto necháme v teplé vodě ještě další hodinu.
  11. Když je těsto vykynuté, vyndáme ho ze sáčku a rozdělíme na tři stejné části.
  12. Z každého kousku těsta uděláme delší pás.
  13. Ze tří pásů zapleteme klasický cop.
  14. Hotový cop dáme na plech s pečícím papírem a potřeme ho vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
  15. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů a pletenec pečeme cca 40 minut dokud nemá zlatavý povrch.
  16. Videonávod

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]