Geniální koláč z první republiky předávaný v rodině z generace na generaci recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 ks vejce
8 lžic vlažného mléka
250 g másla (pokud nemáte
dejte heru)
1 bal. prášku do pečiva
1/2 kostky droždí
500 g polohrubé mouky
citronovou kůru
Šťávu z 1/2 citrony
špetku soli
1 lžíci cukru
5-6 menších jablek
1-2 hrsti mletých ořechů
1 lžičku mleté ​​skořice
cukr podle toho
jaké sladké máme jablka
máslo
moučkový cukr

Kroky:

  1. Na náplň:

    • 5-6 menších jablek
    • 1-2 hrsti mletých ořechů
    • 1 lžičku mleté ​​skořice
    • cukr podle toho, jaké sladké máme jablka

    Na potření:

    • máslo

    Na posypání:

    • moučkový cukr
    1. Ze surovin na těsto rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v ledničce odpočívat 30 minut.
    2. Potom ho rozdělíme na dvě části a rozválíme dva stejně velké pláty na velikost plechu.
    3. První plát uložíme na tukem vymazaný plech a na těsto navrstvíme náplň. Jablka smíchaná s ořechy, skořicí, rozinkami a cukrem.
    4. Překryjeme druhým plátem a dobře z boků zatlačíme, aby se náplň neroztekla. Navrchu propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů, než nebude povrch koláče krásně zlatavý.
    5. Ještě horké potřeme máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]