Hrníčkové rohlíčky z kysané smetany s jablečnou nádivkou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

2 hrnky hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vlažného mléka
125 g rozpuštěného másla
Citronová kůra z 1 citronu
1 kostka (čerstvé) droždí
2 lžičky soli
3 lžíce cukr krystal
3 vejce
200 ml zakysaná smetana

Jablečná nádivka:

4-5 ks jablek,
cukr a skořice

Ořechová nádivka:

Mleté ořechy, cukr, 1-2 dl mléka
Nádivku můžete vyzkoušet i tvarohovou, makovou nebo povidlové

Na potření:

2 žloutky + 2 lžíce mléka

Kroky:

  1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, vajíčka, zakysanou smetanu, nastrouhanou citronovou kůru. Do vlažného mléka dáme 1 PL cukru, 2 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a také rozpuštěné máslo.
  2. Rukou vypracujeme hladké těsto, které je lepivé, netřeba se bát, vždy ruku pomoučníme. Mícháme alespoň 10 minut, dáme na teplé místo vykynout.
  3. Zatím si připravíme náplně: jablka nastrouháme, smícháme s cukrem a skořicí. Na ořechovou zalijeme ořechy horkým mlékem, přidáme cukr. Stejně postupujeme i při makové náplni
  4. Těsto přendáme na pomoučený pracovní desku a rozdělíme na 8 bochníků. Následně rozdělíme na menší bochníky, z nichž uděláme 3-4 menší bochníky.
  5. Každý bochník rozválíme do kruhu. Tvořítkem nebo nožem provedeme zářezy ve vrchní polovině cesta. Na spodní stranu dáme nádivku. Jablka pomocí lžíce zbavíme šťávy, aby nám netekla při pečení.
  6. Srolujeme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Žloutky rozmícháme s mlékem, rozšleháme a potřeme rohlíky. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut do zlatova.

Poznámka:

Na měření ingrediencí použijeme hrnek o objemu 200 ml.

Vynikající recept, který rozhodně stojí za pokus. Rohlíky jsou velmi měkké a nadýchané, a pokud máte doma zbytky jablek, je to rozhodně nejlepší způsob, jak je využít.  Výborné jsou také s marmeládou, makovou a ořechovou náplní.

Videonávod:

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]