Ingredience:
2 hrnky hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vlažného mléka
125 g rozpuštěného másla
Citronová kůra z 1 citronu
1 kostka (čerstvé) droždí
2 lžičky soli
3 lžíce cukr krystal
3 vejce
200 ml zakysaná smetana
Jablečná nádivka:
4-5 ks jablek,
cukr a skořice
Ořechová nádivka:
Mleté ořechy, cukr, 1-2 dl mléka
Nádivku můžete vyzkoušet i tvarohovou, makovou nebo povidlové
Na potření:
2 žloutky + 2 lžíce mléka
Kroky:
- Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, vajíčka, zakysanou smetanu, nastrouhanou citronovou kůru. Do vlažného mléka dáme 1 PL cukru, 2 lžíce mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce a také rozpuštěné máslo.
- Rukou vypracujeme hladké těsto, které je lepivé, netřeba se bát, vždy ruku pomoučníme. Mícháme alespoň 10 minut, dáme na teplé místo vykynout.
- Zatím si připravíme náplně: jablka nastrouháme, smícháme s cukrem a skořicí. Na ořechovou zalijeme ořechy horkým mlékem, přidáme cukr. Stejně postupujeme i při makové náplni
- Těsto přendáme na pomoučený pracovní desku a rozdělíme na 8 bochníků. Následně rozdělíme na menší bochníky, z nichž uděláme 3-4 menší bochníky.
- Každý bochník rozválíme do kruhu. Tvořítkem nebo nožem provedeme zářezy ve vrchní polovině cesta. Na spodní stranu dáme nádivku. Jablka pomocí lžíce zbavíme šťávy, aby nám netekla při pečení.
- Srolujeme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Žloutky rozmícháme s mlékem, rozšleháme a potřeme rohlíky. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut do zlatova.
Poznámka:
Na měření ingrediencí použijeme hrnek o objemu 200 ml.
Vynikající recept, který rozhodně stojí za pokus. Rohlíky jsou velmi měkké a nadýchané, a pokud máte doma zbytky jablek, je to rozhodně nejlepší způsob, jak je využít. Výborné jsou také s marmeládou, makovou a ořechovou náplní.