Išelské vánoční koláčky mají svou historii a tradici v mnoha domácnostech. Tyto lahodné koláčky spojují křehké kakaové těsto s jemnou ořechovou náplní a čokoládovou polevou. Jejich příprava není složitá, a výsledkem jsou chutné koláčky, které ze stolu mizí bleskovou rychlostí.
Ingredience:
Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
2 žloutky
1 lžička kakaa
špetka skořice
nastrouhaná kůra z 1 citronu
Náplň:
100 g mletých ořechů
100 g másla (změkčeného)
100 g moučkového cukru
rum podle chuti
meruňková povidla
Na dokončení:
čokoládová poleva
celé ořechy na ozdobu
Kroky:
- Příprava těsta: Smíchejte všechny ingredience na těsto (mouku, máslo, cukr, ořechy, žloutky, kakao, skořici a citronovou kůru) a vypracujte hladké těsto. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v chladničce alespoň hodinu.
- Příprava náplně: Mezitím si připravte ořechovou náplň. V misce smíchejte mleté ořechy, máslo, moučkový cukr, trošku rumu a meruňková povidla. Náplň by měla mít pevnější konzistenci.
- Tvarování a pečení koláčků: Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 4 mm. Vykrajujte z něj kolečka nebo jiné vánoční tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 10 minut. Koláčky sledujte, aby zůstaly světlé a nebyly příliš tmavé.
- Plnění a dekorace: Po upečení nechte koláčky vychladnout, poté je slepujte ořechovou náplní. Každý slepený koláček namočte do čokoládové polevy a ozdobte půlkou ořechu. Nechte polevu zaschnout.
- Skladování: Hotové koláčky naskládejte do dózy nebo krabice a skladujte na chladném místě, ideálně v lednici nebo na balkoně. Koláčky budou ještě lepší, když se před podáváním několik dní rozleží.