Italská bábovka recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

750g hladké mouky
250ml mléka
270g cukru
3 vejce
2 žloutky
100g kandovaného ovoce
150g rozinek
150g sušených meruněk bez pecek
1 čajová lžička muškátového ořechu
1/2 čajové lžičky kardamomu
1 polévková lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
1 balíček vanilkového cukru

Kroky:

  1. Rozdrťte si droždí s 2 lžícemi cukru. Přidejte k tomu 3-4 lžíce teplého mléka, 2 lžíce mouky, 1 vanilkový cukr a dobře promíchejte.
  2. Nechte směs odpočinout na 15 minut, dokud se na povrchu nevyskytnou malé bublinky.
  3. Do misky si prosejte 260g mouky, vylijte do ní teplé mléko a dobře promíchejte. Výsledná hmota by měla být lepkavá, mazlavá. Přidejte do ní připravené droždí.
  4. Těsto vypracujte do jednotné konzistence, dokud se vám přestane lepit na ruce a nechte ho vykynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin.
  5. Po uplynutí doby si vejce vyšlehejte do pěny, přidejte žloutky, a smíchejte s těstem. Nezapomeňte ani na změklé máslo nařezané na kousky a cukr.
  6. Přidejte dalších 390g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření. Pro chuť můžete přidat i 2 lžíce koňaku nebo rumu, dodá to bábovce jedinečnou chuť.
  7. Dobře hneťte těsto, dokud se celá mouka neabsorbuje a nechte ho vykynout další 2 hodiny na teplém místě.
  8. Sušené a kandované ovoce si nakrájejte na malé kousky. Pokud si chcete připravit bábovku i s ořechy, nyní je ten správný čas na jejich přidání (také jejich nakrájejte na menší kousky.
  9. Prohněťte si těsto ještě jednou a vymažeme si máslem formu na pečení. Vložte do ní těsto a nechte vykynout další hodinu na teplém místě. Následně pečte při 180 stupních 45-50 minut.
  10. Bábovku můžete potřít rozšlehaným bílkem a ořechy, ale bude stačit i to, když ji před vložením do trouby vaječným žloutkem.
  11. Povrch upečené italské bábovky můžete potřít rozehřátou marmeládou s trochou vody. Dozdobit se dá i zbylými ořechy nebo sušeným ovocem, fantazii se meze nekladou.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]