Jablečný koláč z jarmarku jemný jako pěna bez tvarohu ani smetany a přitom úžasně krémový recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

2 kg nadrobno nakrájených jablek
2 lžíce cukru
skořice
1 máslo
5 žloutků
3 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce cukru
2 a půl sklenice polohrubé mouky
plech: přibližně 35 x 23 cm
1/3 – 1/2 šálku cukru
5 bílků
1 citronová kůra

Kroky:

  1. Jablečná vrstva:
    • 2 kg nadrobno nakrájených jablek
    • 2 lžíce cukru
    • skořice

    těsto:

    • 1 máslo
    • 5 žloutků
    • 3 lžičky prášku do pečiva
    • 3 lžíce cukru
    • 2 a půl sklenice polohrubé mouky
    • plech: přibližně 35 x 23 cm

    pěna:

    • 1/3 – 1/2 šálku cukru
    • 5 bílek
    • 1 citronová kůra
    1. Těsto: smíchejte mouku s cukrem, prášek do pečiva, přidejte žloutky, máslo a vypracujte těsto na koláč. Rozdělte těsto na dvě části, jednu vložte do mrazáku asi na 30 minut až hodinu.
    2. Plech vyložíme pečícím papírem. Rovnoměrně pokryjeme plech s těstem, které nebylo v mrazničce (část, která nebyla v mrazničce).
    3. Kousky ochucených jablek (ochutíme cukrem a skořicí) uložíme na těsto
    4. Pěna: bílky s cukrem ušleháme na tuhou pěnu, přidejte kůru, promíchejte.
    5. Zakryjte jablka pěnou. Cestou z mrazničky nastrouháme na vrch!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]