Jednoduché a chutné domácí rohlíky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
50 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 vejce
200 g kefíru
20 g oleje
30 g másla změklého
200 g uzeného tvrdého sýra
nakrájeného na menší tyčinky na potření
1 vejce se dvěma lžícemi mléka
sezamová semínka
mák
sůl 

Kroky:

    1. Droždí, cukr a trochu mouky rozpusťte v teplé vodě a nechte chvíli odpočinout.
    2. Do mísy vysypte zbytek mouky, sůl, přilijte droždí, olej, máslo a vejce.
    3. Postupně přilévejte kefír a vypracujte hladké a viskózní těsto. Mísu zakryjte a nechte asi hodinu kynout.
    4. Těsto rozdělte na kuličky o hmotnosti přibližně 40 g.
    5. Rozválejte ho do přibližného tvaru jako na obrázcích a ke konci vložte kousek tvrdého sýra.
    6. Těsto zavineme do rohlíku a dejte na plech vyložený papírem na pečení.
    7. Připravené rohlíky potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a posypte např.
    8. Sezamovými semínky, solí či jiným zdobením.
    9. Nechte rohlíky ještě půl hodiny kynout a pak je pečte v předehřáté troubě na 220 ° C asi 20 minut nebo dozlatova.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]