Ingredience:
500 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
50 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 vejce
200 g kefíru
20 g oleje
30 g másla změklého
200 g uzeného tvrdého sýra
nakrájeného na menší tyčinky na potření
1 vejce se dvěma lžícemi mléka
sezamová semínka
mák
sůl
Kroky:
- Droždí, cukr a trochu mouky rozpusťte v teplé vodě a nechte chvíli odpočinout.
- Do mísy vysypte zbytek mouky, sůl, přilijte droždí, olej, máslo a vejce.
- Postupně přilévejte kefír a vypracujte hladké a viskózní těsto. Mísu zakryjte a nechte asi hodinu kynout.
- Těsto rozdělte na kuličky o hmotnosti přibližně 40 g.
- Rozválejte ho do přibližného tvaru jako na obrázcích a ke konci vložte kousek tvrdého sýra.
- Těsto zavineme do rohlíku a dejte na plech vyložený papírem na pečení.
- Připravené rohlíky potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a posypte např.
- Sezamovými semínky, solí či jiným zdobením.
- Nechte rohlíky ještě půl hodiny kynout a pak je pečte v předehřáté troubě na 220 ° C asi 20 minut nebo dozlatova.