Ingredience:
1 kg – hladká mouka
250 ml oleje
600 ml mléka
2 kostky droždí
1 lžíce kr. cukru
2 lžíce soli
sezam nebo kmín na posypání
Kroky:
- V první řadě si zahřejeme 2 deci mléka a přidáme vrchovatou lžíci cukru a necháme ho rozpustit.
- Když se nám cukr rozpustí, přidáme 2 droždí a necháme dokud vznikne kvásek.
- Následně do větší mísy prosejeme mouku. Přidáme olej a mléko co nám zbylo sůl, a kvásek.
- Následně tuto směs promícháme s rukama, abychom z ní dostali těsto a necháme vykynout na teplém místo.
- Například na sluníčku venku nebo do trouby a zapneme ji na 30 stupňů.
- Když těsto vykyne začneme z něj odtrhávat, jednotlivé kusy na menší a v rukou je zpracujeme na kulky jak to vidíme na obrázku.
- Mělo by vzniknout cca 35-40 kusů.
- Každou kuličku rozválíme.
- Pak ji srolujeme do tvaru rohlíku, přesně jak to vidíte na obrázku dole.
- Plech na pečení potřeme olejem a dáme na něj papír na pečení.
- Pak i samotný papír, nahoru, kde budeme ukládat rohlíky potřeme lehce olejem ale velmi minimální.
- Potom je necháme ještě pár minut vykynout.
- Rohlíčky ještě můžeme přetřít olejem nebo rozšlehaným vajíčkem.
- Pak si je ještě můžeme ale nemusíme dokořenit.
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a pečeme cca 10-12 minut.
- Když je vytáhneme z trouby dáme na ně ještě na pár minut vlhkou utěrku, aby zůstali vláčné i na druhý den.