Tyto koblížky jsou lehké, jemné a vůbec ne mastné jako klasické smažené koblihy. Díky ricottě mají bohatou chuť a krásně se nafouknou. Vyzkoušejte je a přesvědčte se, že lepší koblížky jste ještě nejedli!
Ingredience:
500 g hladké mouky
50 g másla (nakrájeného na malé kousky)
100 g cukru
10 g sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
2 vejce
120 ml vlažného mléka
125 g ricotty (nebo pomazánkového másla)
čokoládové lupínky (dle chuti)
práškový cukr na posypání
pomerančová kůra
Kroky:
- Příprava těsta Do mísy nasypte mouku a přidejte vejce, máslo, cukr, pomerančovou kůru a ricottu. V teplém mléce rozpusťte droždí spolu s lžičkou cukru a nechte aktivovat asi 15 minut, poté přidejte do směsi.
- Hnětení a kynutí Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě. Pro ještě nadýchanější koblížky můžete těsto nechat kynout o něco déle.
- Tvarování koblížků Když těsto vykyne, vmíchejte do něj čokoládové lupínky. Poté přendejte těsto na pomoučenou desku a rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrojte koblížky.
- Kynutí a pečení Koblížky nechte ještě chvíli kynout, zatímco si předehřejete troubu na 180 °C. Pečte je asi 20–25 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
- Dokončení Po vytažení z trouby posypte koblížky práškovým cukrem. Podávejte teplé a vychutnejte si je s rodinou.
Poznámka:
Celková doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: cca 12 koblížků
Dobrou chuť! Tyto pečené koblížky jsou skvělou variantou k tradičním smaženým, ale zachovávají si svou lahodnost a jemnost.