I když jde o koláč, svou chutí připomíná luxusní dort! Kombinace máslového těsta, sladkých jablek a smetanové polevy vytváří dokonalý dezert, který je hoden i slavnostního stolu. Tento „šlechtický“ jablečník si zamilujete.
Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
125 g másla
3 vejce
125 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 lžičky prášku do pečiva
50 ml citrónové šťávy
Špetka soli
3 lžíce sladké smetany (33%)
Náplň:
600 g jablek (oloupaných a nakrájených na měsíčky)
1 lžíce moučkového cukru
200 g zakysané smetany
2 vejce
75 g krystalového cukru
12 g vanilkového cukru
Kroky:
- Příprava těsta: Vychlazené máslo nastrouhejte a přidejte sůl, cukr a vanilkový cukr. Přidejte 3 vejce, mouku, prášek do pečiva a smetanu. Vypracujte hladké těsto.
- Pečení těsta: Vymažte plech tukem a rozprostřete těsto. Na těsto naskládejte jablka nakrájená na měsíčky a pokapejte je citrónovou šťávou. Jablka lehce vtlačte do těsta. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12 minut.
- Smetanová poleva: V míse smíchejte zakysanou smetanu, vejce a zbylý cukr. Koláč vyjměte z trouby, polijte ho připravenou smetanovou směsí a pečte dalších 50 minut.
- Dokončení: Upečený koláč nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.