Ingredience:
1 šálek zakysané smetany (200 ml)
1 šálek vepřového sádla
2 vejce
3 lžíce cukru
1 lžičku soli
50 g droždí
600-800 g hladké mouky (uvidíte dle konzistence)
1 vejce
500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ořechy)
400 g moučkového cukru
trochu mléka
2 bal. vanilkového cukru
Trochu strouhané citronové kůry
Kroky:
Na vrch:
- 1 vejce
Náplň na 3 kusy:
- 500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ořechy)
- 400 g moučkového cukru
- trochu mléka
- 2 bal. vanilkového cukru
- Trochu strouhané citronové kůry
- Smetanu smícháme s mastí (vše musí mít pokojovou teplotu).
- Vejce (také pokojové teploty) ušleháme s cukrem a solí.
- Potom přimícháme tuk, rozdrobíme droždí a mícháním ho ve směsi rozpustíme.
- Postupně přidáváme mouku a vypracujeme jednotné těsto – nepříliš tuhé.
- Těsto rozdělíme do 3 částí rozválíme a naplníme makovou nebo ořechovou náplní (mák smícháme s trochou mléka, cukrem, kůrou z citronu, vanilkou a rozinkami).
- Srolujeme, nepříliš pevně a vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.
- Záviny upečeme ve vyhřáté troubě – při teplotě 180 stupňů pečeme, dokud povrch není zlatavý.