Kouzelný závin podle mé babičky bez kynutí recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 šálek zakysané smetany (200 ml)
1 šálek vepřového sádla
2 vejce
3 lžíce cukru
1 lžičku soli
50 g droždí
600-800 g hladké mouky (uvidíte dle konzistence)
1 vejce
500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ​​ořechy)
400 g moučkového cukru
trochu mléka
2 bal. vanilkového cukru
Trochu strouhané citronové kůry

Kroky:

  1. Na vrch:

    • 1 vejce

    Náplň na 3 kusy:

    • 500 g mletého máku (namísto máku můžete použít mleté ​​ořechy)
    • 400 g moučkového cukru
    • trochu mléka
    • 2 bal. vanilkového cukru
    • Trochu strouhané citronové kůry
    1. Smetanu smícháme s mastí (vše musí mít pokojovou teplotu).
    2. Vejce (také pokojové teploty) ušleháme s cukrem a solí.
    3. Potom přimícháme tuk, rozdrobíme droždí a mícháním ho ve směsi rozpustíme.
    4. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme jednotné těsto – nepříliš tuhé.
    5. Těsto rozdělíme do 3 částí rozválíme a naplníme makovou nebo ořechovou náplní (mák smícháme s trochou mléka, cukrem, kůrou z citronu, vanilkou a rozinkami).
    6. Srolujeme, nepříliš pevně a vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou.
    7. Záviny upečeme ve vyhřáté troubě – při teplotě 180 stupňů pečeme, dokud povrch není zlatavý.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]