Ingredience:
1 hrnek hladké žitné mouky
1.5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
3 lžičky soli (ne kopcovité)
1/2 lžičky octa
1.5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí
mletý kmín
hrubozrnná sůl
Mák. kmín nebo semínka podle chuti
Kroky:
- V misce si nejdříve smícháme oba druhy mouky a přidáme i ostatní sypké přísady – kmín, sůl a droždí.
- Potom přidáme tekuté přísady – ocet, vodu a rychle smícháme, aby nám vznikla jednotná hmota. Těsto přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odpočívat.
- Na druhý den si připravíme pomoučený pracovní desku (pomoučníme žitnou moukou).
- Pomoučenýma rukama těsto prohněteme a rozdělíme na 8 bochníků. Těsto se lepí, proto mějte mouku po ruce.
- Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme, necháme podkynout, dokud se trouba zahřeje.
- Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – nebo dokud dalamánky nebudou zlatavé.