Křupavé dalamánky za korunku bez váhy a odměrky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 hrnek hladké žitné mouky
1.5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
3 lžičky soli (ne kopcovité)
1/2 lžičky octa
1.5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí
mletý kmín
hrubozrnná sůl
Mák. kmín nebo semínka podle chuti

Kroky:

    1. V misce si nejdříve smícháme oba druhy mouky a přidáme i ostatní sypké přísady – kmín, sůl a droždí.
    2. Potom přidáme tekuté přísady – ocet, vodu a rychle smícháme, aby nám vznikla jednotná hmota. Těsto přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odpočívat.
    3. Na druhý den si připravíme pomoučený pracovní desku (pomoučníme žitnou moukou).
    4. Pomoučenýma rukama těsto prohněteme a rozdělíme na 8 bochníků. Těsto se lepí, proto mějte mouku po ruce.
    5. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme, necháme podkynout, dokud se trouba zahřeje.
    6. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – nebo dokud dalamánky nebudou zlatavé.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]