Ingredience:
125g másla
250g hladké mouky
100g krystalového cukru
50g podrcených nebo pomixovaných mandlí
1 vejce
200g hořké čokolády 50g smetany
50g másla
250g jemného tvarohu bez hrudek
100g moučkového cukru
2 rumu
250ml smetany
3 zralé banány
Kroky:
- Nejprve si připravte máslový korpus. (125g másla, 250g hladké mouky, 100g krystalového cukru, 50g podrcených nebo pomixovaných mandlí)
- Máslo si nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku a vypracujte směs.
- Potom přidejte cukr, mandle a na závěr vajíčko. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo husté a tuhé těsto.
- Vyformujte do tvaru bochníku a odložte do misky přikryté fólií do chladu.
- Po půlhodině si vyberte těsto z chladu a vyformujte do dortové formy. Můžete ho potáhnout i po okrajích, aby se vám dort po ztuhnutí snadněji vybírala z formy.
- Těsto vložte na půlhodinu do trouby předehřáté na 200 stupňů.
- Mezitím, jak se těsto peče, si připravte krém. (200g hořké čokolády, 50g smetany, 50g másla, 250g jemného tvarohu bez hrudek, 100g moučkového cukru, 2 rumu, 250ml smetany, 3 zralé banány)
- V menším hrnci ohřejte máslo a 50ml smetany, po spojení obou surovin odstraňte z plamene a přidejte čokoládu nalámanou na kostky.
- Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
- Nechte směs vychladnout a pak ji vyšlehejte tak, aby vznikla tuhá ale nadýchaná pěna. Tvaroh si vymíchejte s cukrem a rumem a na závěr přidejte čokoládovou pěnu.
- Zbývajících 200 ml smetany vyšlehejte do pevné šlehačky a vmíchejte do čokoládového krému.
- Připravte si upečené těsto. Před vkládáním krému by mělo být již zcela vychlazené. Na těsto dejte tenčí vrstvu krému a na něj uložte všechny banány.
- Banány nekrájejte, ale ukládejte je na krém celé. Potom doplňte dortovou formu zbylým krémem a vrch pěkně srovnejte. Dejte na noc zatuhnout a druhý den podávejte.
- Dobrou chuť!