Lahodný čokoládovo-banánový dort recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

125g másla
250g hladké mouky
100g krystalového cukru
50g podrcených nebo pomixovaných mandlí
1 vejce
200g hořké čokolády 50g smetany
50g másla
250g jemného tvarohu bez hrudek
100g moučkového cukru
2 rumu
250ml smetany
3 zralé banány

Kroky:

    1. Nejprve si připravte máslový korpus. (125g másla, 250g hladké mouky, 100g krystalového cukru, 50g podrcených nebo pomixovaných mandlí)
    2. Máslo si nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku a vypracujte směs.
    3. Potom přidejte cukr, mandle a na závěr vajíčko. Vše dobře promíchejte, aby vám vzniklo husté a tuhé těsto.
    4. Vyformujte do tvaru bochníku a odložte do misky přikryté fólií do chladu.
    5. Po půlhodině si vyberte těsto z chladu a vyformujte do dortové formy. Můžete ho potáhnout i po okrajích, aby se vám dort po ztuhnutí snadněji vybírala z formy.
    6. Těsto vložte na půlhodinu do trouby předehřáté na 200 stupňů.

    7. Mezitím, jak se těsto peče, si připravte krém. (200g hořké čokolády, 50g smetany, 50g másla, 250g jemného tvarohu bez hrudek, 100g moučkového cukru, 2 rumu, 250ml smetany, 3 zralé banány)
    8. V menším hrnci ohřejte máslo a 50ml smetany, po spojení obou surovin odstraňte z plamene a přidejte čokoládu nalámanou na kostky.
    9. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.

    10. Nechte směs vychladnout a pak ji vyšlehejte tak, aby vznikla tuhá ale nadýchaná pěna. Tvaroh si vymíchejte s cukrem a rumem a na závěr přidejte čokoládovou pěnu.

    11. Zbývajících 200 ml smetany vyšlehejte do pevné šlehačky a vmíchejte do čokoládového krému.

    12. Připravte si upečené těsto. Před vkládáním krému by mělo být již zcela vychlazené. Na těsto dejte tenčí vrstvu krému a na něj uložte všechny banány.

    13. Banány nekrájejte, ale ukládejte je na krém celé. Potom doplňte dortovou formu zbylým krémem a vrch pěkně srovnejte. Dejte na noc zatuhnout a druhý den podávejte.

    14. Dobrou chuť!

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]