Ingredience:
6 bílků
6 žloutků
4 – 6 lžic horké vody (dle velikosti vajec)
6 polévkových lžic polohrubé mouky
6 polévkových lžic mletého cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 čajová lžička prášku do pečiva
850 g mletých ořechů
2 polévkové lžíce mletého cukru
200 ml mléka
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
150 g mletých ořechů
50 g čokoládových hoblinek
Kroky:
Náplň
- 850 g mletých ořechů
- 2 polévkové lžíce mletého cukru
- 200 ml mléka
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
Na ozdobu
- 150 g mletých ořechů
- 50 g čokoládových hoblinek
- Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Zatím uložte do ledničky.
- Žloutky zasypte mletým i vanilkovým cukrem a chvíli šlehejte. Přidejte horkou (ne vroucí) vodu a vyšlehejte do hustší pěny.
- Do žloutkové pěny zašlehejte malou část sněhu a postupně vmíchávejteprosátou mouku s práškem do pečiva.
- Mouku vmíchávejte opatrně a zlehkavařečkou, nikoli šlehačem.
- Nakonec přidejte zbytek sněhu.
- Hotové těsto nalijte do dortové formy, pokud nemáte, klidně na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 160 ℃.
- Pečte 45 až 50 minut podle výkonu vaší trouby.
- Upečený korpus nechejte ve formě vychladnout a teprve poté vyjměte ven.
- Než korpus vychladne, připravte si ořechový krém.
- Do hrnce dejte ořechy, cukr, mouku a část mléka.
- Za stálého míchání a postupného přilévání zbytku mléka přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí.
- Poté vypněte plamen a nechejte zcela vychladnout.
- Do prochladlé směsi přidejte máslo a vyšlehejte do hladkého krému.