Makovník a ořechovník podle Slovenského receptu

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

600 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
2 ks žloutky
50 g kvasnic
2 dcl mléko
250 g máslo
300 g máku rozinky
1 dcl rumu
citrónová kůra
300g krystalového cukru
1.5 dcl vody
300 g krystalového cukru
1.5 dcl vody

Maková nádivka:
cukr
voda
mák
1 dcl rumu
3 proužky citronové kůry

Ořechová nádivka:
300 g mletých ořechů
pomerančová kůra

Kroky:

    1. Maková nádivka:
      – Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup (na nit).
      – Do máku zamícháme horký sirup a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.
    2. Ořechová nádivka:
      – Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.#
    3. Příprava závinu:
      Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, přidáme kvasnice, připravíme kvásek.
    4. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo.
    5. Vše přidáme do mouky a šlehačem (lépe však ručně) zpracujeme těsto. Vyformujeme 4 stejné bochánky a necháme 30 min. odstát. Naplníme nádivkou.
    6. Nádivku si rozdělte na stejné části (pokud by bylo někde nádivky mnoho, závin praskne).
    7. Makovou nádivku po natření ještě posypeme rozinkami.
    8. Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem.
    9. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby (160 stupňů).

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]