Makový závin dvou chutí od babičky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g hladké mouky
200 g másla
70 g moučkového cukru
špetku soli
15 g sušeného droždí
2 žloutky
100 ml mléka
500 g mletého máku
200 g cukru
300 ml mléka
30 g rozinek
trochu vanilkového cukru
1 lžičku strouhané citronové kůry
1 lžičku medu
500 g ořechovou
200 g moučkového cukru
50 ml mléka
1 bal. vanilkového cukru
50 g rozinek

Kroky:

    1. V misce smícháme mouku s tukem, přidáme droždí rozpuštěné v teplém mléce, žloutky, cukr a sůl.
    2. Vypracujeme jednotné těsto, které rozdělíme na 4 bochánky a dáme na 30 minut do ledničky odpočinout.
    3. Na makovou náplň necháme sevřít mléko s lžičkou medu, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Vaříme 1-2 minuty, přidáme mletý mák, promícháme a necháme vychladnout.
    4. Na ořechovou náplň dáme sevřít mléko, přidáme ostatní přísady a pak smícháme s ořechy a necháme vychladnout.
    5. Těsto natáhneme nebo rozválíme na tenčí pláty, dáme náplň a pevně srolujeme. Uložíme na plech vymazaný tukem těsně vedle sebe.
    6. Potřeme žloutkem a necháme na teplém místě odpočívat 30 minut. Potom potřeme bílkem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 150 stupňů 30-40 minut.
    7. Potom neotevřeme dveře trouby a pečeme ještě 15-20 minut.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]