Milujete vdolky? Tento recept si zamilujete! Ať už pro děti nebo dospělé, vdolky jsou ideální volbou pro snídani nebo rychlý sladký zákusek ke kávě či čaji. U nás se vždy snědí během okamžiku, tak je zkuste i vy a užijte si jejich nadýchanou a vláčnou konzistenci.
Ingredience:
300 ml kefíru
270 g polohrubé pšeničné mouky
1 vejce
1 ČL sody
1/2 ČL soli
3 PL cukru
1,5 PL octa
olej na smažení
Kroky:
- Příprava těsta: V misce smíchejte vajíčko, cukr a sůl. Vyšlehejte žloutek s bílkem, až vznikne jemná pěna.
- Kefír: Zahřejte kefír na teplotu 35-40 °C a přelijte ho do směsi s vajíčkem. Vše dobře promíchejte.
- Mouka: Postupně přisypávejte mouku a metličkou míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mělo by mít konzistenci husté smetany. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte více mouky.
- Soda a ocet: Smíchejte sodu s octem a přidejte do těsta. Ihned promíchejte. Po několika minutách těsto ztratí na hustotě, proto ho nechte odpočinout přibližně 10 minut, aby získalo objem.
- Smažení: Nalijte na pánev cca 1 cm oleje a zahřejte ho. Pomocí lžíce tvořte z těsta kulaté placky. Jakmile se na povrchu objeví malé dírky, otočte vdolky na druhou stranu a smažte, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Dokončení: Smažte z každé strany přibližně 1-2 minuty, poté vdolky servírujte.