Mini-koláčky z majonézy bez kynutí, fantasticky měkoučké a jemné recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

1 kg hladké mouky
4 žloutky
500 ml mléka
150 g cukru krupice
400 g majonézy
½ lžičky soli
2 kostky droždí
1 lžičku vanilkového aroma

Kroky:

    1. Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka. Počkáme, než nám vyjde kvásek
    2. V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky)
    3. Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí sklenice nebo hrníčku vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce.
    4. Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem je už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly velmi dobré:)
    5. Mini-koláčky pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou.
    6. Nakonec je obvykle ještě potírám polevou – já mám nejraději rumovou.
    7. 250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody.
    8. Mícháme, dokud směs nezhoustne a potom každý koláček potřeme.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]