Nadýchaný čokoládovo-banánový dort nejlepší na oslavu recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

125g másla
250g hladké mouky
100g krystalového cukru
50g podrcených nebo rozmixovaných mandlí
1 vejce
200g hořké čokolády
50g smetany
50g másla
250g jemného tvarohu bez hrudek
100g moučkového cukru
2 rumu
250ml smetany
3 zralé banány

Kroky:

  1. Na krém:

    200g hořké čokolády
    50g smetany
    50g másla
    250g jemného tvarohu bez hrudek
    100g moučkového cukru
    2 rumu
    250ml smetany
    3 zralé banány

    1. Nejprve si připravte máslový korpus. Máslo si nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku a vypracujte směs.
    2. Potom přidejte cukr, mandle a na závěr vajíčko.
    3. Vše dobře promíchejte, tak aby Vám vzniklo husté a tuhé těsto.
    4. Vyformujte do tvaru bochníku a odložte do misky přikryté fólií do chladu.
    5. Po půlhodině si vyberte těsto z chladu a vyformujte ho do dortové formy. Můžete ho potáhnout i po okrajích, aby se Vám dort po ztuhnutí snadněji vyndaval z formy.
    6. Těsto vložte na půlhodinu do trouby předehřáté na 200 stupňů.
    7. Po této době těsto vyndejte, vidličkou na celé dno udělejte pár vpichů a okraje obalte alobalem.
    8. Dejte zapéct ještě na 10 minut, alobal odstraňte a dopečte dalších 10 minut. Těsto byste dohromady měli péct ne více než 50 minut.
    9. Mezitím, jak se těsto peče, si připravte krém. V menším hrnci ohřejte máslo a 50 ml smetany, po spojení obou surovin odstraňte z plamene a přidejte čokoládu nalámanou na kostky.
    10. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
    11. Nechte směs vychladnout a pak ji vyšlehejte tak, aby vznikla tuhá ale nadýchaná pěna.
    12. Tvaroh si smíchejte s cukrem a rumem, a na závěr přidejte čokoládovou pěnu.
    13. Zbývajících 200 ml smetany vyšlehejte do pevné šlehačky a vmíchejte do čokoládového krému.
    14. Připravte si upečené těsto.
    15. Před vkládáním krému by mělo být již zcela vychlazené.
    16. Na těsto dejte tenčí vrstvu krému a na něj uložte všechny banány.
    17. Banány nekrájejte, ale ukládejte je na krém celé. Potom doplňte dortovou formu zbylým krémem a vrch pěkně srovnejte.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]