Tento recept pochází přímo z Moravy a garantuje fantasticky vláčné a měkoučké moravské koláče, které jsou ideální na sobotní pečení. Vláčné těsto se šlehačkou dodá koláčům lehkost, kterou ocení celá rodina.
Ingredience:
Kvásek:
30 g droždí
1 lžička krystalového cukru
100 ml vlažného mléka
Těsto:
80 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
2 žloutky
250 ml smetany na šlehání
120 g změklého másla nebo margarínu
500 g polohrubé mouky
Trochu citronové kůry
½ lžičky soli
1 vejce na potření
Náplň:
Maková, povidlová, tvarohová nebo ořechová dle chuti
Kroky:
- Příprava kvásku: Smíchejte droždí, cukr a vlažné mléko. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Příprava těsta: V míse vymíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Do druhé mísy nasypte mouku, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru a kvásek. K tomu přidejte máslovou směs.
- Šlehačka do těsta: Ušlehejte smetanu do tuha a postupně ji vmíchejte do těsta. Těsto hněťte alespoň 5 minut, poté ho přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Tvarování koláčů: Vykynuté těsto rozválejte na plát o tloušťce 0,5 cm. Nakrájejte ho na čtverce, do středu každého čtverce dejte lžičku náplně a vytvarujte kuličky. Položte je na plech spojem dolů.
- Dokončení: Do středu každé kuličky udělejte důlek a potřete je rozšlehaným vejcem. Do důlku přidejte vybranou náplň a nechte ještě 15 minut odpočinout. Poté pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.