Nejlepší švestkový koláč s krémem recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g hladké mouky
150 g másla
2 žloutky
3 lžíce kr. cukru
1 bal. prášku do pečiva
1 lžíci zakysané smetany
špetku soli

Na vrch:

1 kg švestek
3 žloutky
5 bílků
1 bal. vanilkového pudingu
150 ml zakysané smetany
4 lžíce kr. cukru
skořici podle chuti
5 lžic krupice

Kroky:

  1. Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, solí a změklým máslem.
  2. Přidejte žloutky a zakysanou smetanu a vypracujeme těsto. (Pokud se Vám těsto dostatečně nelepí, můžete si trochu pomoci zakysanou smetanou).
  3. Z takto vzniklého těsta si uděláme tenký plát a vložíme ho na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Tloušťka plátu by měla být cca 0,5 cm.
  4. Těsto posypeme dvěma lžícemi krupice (tenká, tak akorát aby absorbovala švestkovou šťávu).
  5. Oloupeme a nakrájíme si švestky na půl - pokládáme je vzhůru nohama, posypeme skořicí a posypeme zbylými 3 lžícemi krupice.
  6. Krém: Vezmeme si bílky a společně s cukrem ušleháme tuhý sníh. V hrnci smíchejte žloutky s pudinkovým práškem a zakysanou smetanou. Nakonec obě směsi pečlivě promícháme a nalijeme na ovoce a zarovnáme.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 40-45 minut při teplotě 170-180 ° C. Nezapomeňte koláč během pečení kontrolovat - každá trouba peče jinak. Můžete si koláč překrýt pečícím papírem iz horní části.

Poznámka:

Dobrou chuť

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]