Ingredience:
2 hrnky mléka
¾ hrnku oleje (180 ml)
2 bílky
1 lžíci cukru krystalového
1 bal. sušeného droždí
cca 890 -900 g hladké mouky (já dala půl na půl hladkou a polohrubou)
1 lžičku soli
2 žloutky na potření
Náplň:
ochucený tvaroh
povidla
mák
Kroky:
- Do rendlíku nalijeme mléko, olej, přidáme cukr, bílky, droždí a promícháme.
- Přidáme polovinu prosáté mouky, zamícháme a přidáme druhou polovinu mouky.
- Vymícháme jednotné těsto – těsto je měkké a lepivé.
- Přendáme na pomoučený pracovní desku, kde mícháme a podle potřeby přidáváme mouku.
- Uhněteme jednotný bochník.
- Bochník přendáme do olejem vymazané misky a olejem pomastíme i samotné těsto.
- Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo fólií a necháme na teplém místě vykynout – těsto zdvojnásobí svůj objem .
- Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Polovinu těsta rozdělíme na 4 bochánky a každý ještě na polovinu, z jedné poloviny těsta nám tedy vznikne 8 kousků (bochánků).
- Zatímco pracujeme s jedním, ostatní bochánky i zbylou polovinu těsta přikryjeme, aby neoschli.
- Bochánky si rozválíme, na jednu polovinu navrstvíme náplň podle chuti (slanou nebo sladkou) a opačnou stranu cesta si nařízneme rádýlkem nebo nožem.
- Srolujeme a konce stočíme (abychom získali tvar rohlíčku).
- Takto připravené rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Dokud se vyhřejeme trouba, přikryjeme je. Potom rohlíčky potřeme žloutkem.
- Pečeme při teplotě 190 stupňů dozlatova, cca 15 minut.
Poznámka:
1 hrnek = 200 ml