Nejúžasnější recept na vánočku a velikonoční mazanec: Těsto podle vzácného rodinného receptu, chuť je nepopsatelná!

Tomáš , 16. 12. 2024

Toto těsto má nepopsatelně lahodnou chuť a je ideální nejen na vánočku, ale také na velikonoční mazanec a další dobroty.

Ingredience:

600 g hladké mouky
140 g krystalového cukru
250 ml mléka (1/4 litru)
30 g droždí (přibližně 3/4 kostky)
2 vejce (jedno na potření)
120 g Hery nebo másla
Rozinky (předem namočené v rumu)
1 lžička soli
Špetka muškátového oříšku
1 lžička citronové kůry
Troška rumu do těsta

Kroky:

  1. Příprava kvásku: Z cukru, droždí a trochy teplého mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít (asi 10-15 minut).
  2. Zpracování těsta: Kvásek zapracujeme do mouky s 1 vejcem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou nebo máslem a troškou rumu. Přidáme citronovou kůru, špetku muškátového oříšku, sůl a nakonec rozinky namočené v rumu.
  3. Kynutí: Těsto zpracováváme, dokud se nelepí na stěny. V případě potřeby přisypáváme mouku (pokud je těsto řídké) nebo mléko (pokud je tuhé). Jakmile je těsto zpracované, necháme ho kynout.
  4. Tvarování vánočky: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, které dále rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Vytvoříme dlouhé válečky a postupně je propleteme (nejprve 4, poté 3 a nakonec 2 díly). Spletené části navrstvíme na sebe: základ z 4 copů, poté 3 a nakonec 2.
  5. Pečení: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme přibližně 45 minut při teplotě 150-160 °C. Pokud chceme, aby vánočka neklesla, zapíchněte do ní na několika místech špejle.
  6. Alternativy: Pokud si netroufáte na vysokou vánočku, můžete udělat dvě menší ze 3 copů, nebo dvě patra (spodek ze tří copů a vrch ze dvou copů). Těsto je také skvělé na velikonoční mazanec.

Poznámka:

Užijte si přípravu této lahodné vánočky, která potěší celou rodinu! Přejeme dobrou chuť! 😊

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]