Nepopsatelně chutný Koláček s tvarohovou náplní z úžasného těsta recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g hladká mouka
300 g polohrubá mouka
40 g droždí
80 g kr. cukr
300-350 ml mléko
100 g rozpuštěné máslo
2 ks žloutky
3/4 lžičky sůl

Nádivka:

500 g jemný tvaroh
5 PL kr. cukr
3 PL dětská krupice
2 ks vejce
1 bal. vanilkový cukr
1 ks citron – kůra
špetka sůl

Dále:

80 g rozpuštěné máslo
1 ks vejce na potírání
rozinky na ozdobu

Kroky:

  1. Připravíme si kvásek. Do menšího hrnce dáme 100 ml teplého mléka, přidáme lžíci cukru a zahřejeme, přidáme nadrovené droždí, poprášíme moukou a necháme vyjít.
  2. Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme sůl, cukr, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo, vanilku. Mléko přidáváme podle potřeby.
  3. Těsto dobře vypracujeme. Má být hladké, elastické a nepříliš husté ale zase ani příliš řídké.
  4. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.
  5. Mezitím si připravíme nádivku smícháním všech surovin kromě bílků. Bílky našleháme se špetkou soli do tuhé pěny.
  6. Vyšlehané bílky opatrně zamícháme do tvarohové náplně.
  7. Těsto rozválíme na mírně pomoučněném vále asi na tloušťku 3 mm. Přibližně na 32 × 40 cm.
  8. Vykrojíme kostky o velikosti 8 x 8 cm a nakrájíme.
  9. Na každou kostku položíme lžíci nádivky.
  10. Chytíme si dva rohy cesta naproti sobě a spojíme jejich. Stiskneme je a jemně zatočíme. Totéž uděláme se dvěma ostatními rohy těsta.
  11. Do spoje v prostředku můžeme položit sušené rozinky, je to jen na dekoraci.
  12. Batůžky umístíme na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou. Necháme kynout asi 15 minut.
  13. Potíráme rozšlehaným vejcem a šup do trouby. Pečeme na 170 st. asi 15-20 minut.
  14. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme každý batůžek rozpuštěným máslem, pak přikryjeme pečícím papírem a ještě prohodíme utěrku přes papír a necháme odstát do úplného vychladnutí. Těsto zůstane krásně vláčné.

Poznámka:

Uskladňujeme přikryté, aby zbytečně batůžky nevysychaly. Jsou měkké i druhý den.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]