Obrácený jablkáč se zakysanou smetanou a čokoládou originální recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

750 gramů jablek (ochutit skořicí + cukrem a pokapat citronovou šťávou)
4 vejce
180 g cukr práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášek do pečiva
1 dl olej
voda
2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
6 dl mléko
cukr podle chuti
1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
2 kusy zakysaná smetana
2 kusy čokoláda Varů
Kakao dle chuti (pokud chcete tmavé těsto – případně můžete udělat i cik-cak těsto)

Kroky:

    1. těsto:
      4 vejce
      180 g cukr práškový
      180 g polohrubá muka
      1/2 bal. prášek do pečiva
      1 dl olej
      voda
      Kakao dle chuti (pokud chcete tmavé těsto – případně můžete udělat i cik-cak těsto)
    2. Zbytek
      2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
      6 dl mléko
      cukr podle chuti
      1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
      2 kusy zakysaná smetana
      2 kusy čokoláda Varů
    3. Jablka oloupeme, nastrouháme, ochutíme (cukrem, citronem, skořicí), rozložíme na plech pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný. Doporučuji raději pečící papír, bude se po upečení snadněji obracet.
    4. Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasickou piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
    5. Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 st., Je třeba sledovat, těsto se upeče opravdu rychle (cca 17-20 min). Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
    6. Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček. Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl – bude se lépe krájet.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]