Ingredience:
750 gramů jablek
skořice
cukr
citronová šťáva
4 vejce
180 g cukr práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášek do pečiva
1 dl olej
voda
kakao podle chuti
2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
6 dl mléko
cukr podle chuti
1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
2 kusy zakysané smetana
čokoláda podle chuti
Kroky:
- Jablka oloupeme, nastrouháme, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou, vše rozložíme na plech s pečícím papírem.
- Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasický piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
- Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 stupňů. Dávejte pozor, těsto se upeče opravdu rychle (17-20 min).
- Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
- Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček.
- Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl, bude se Vám lépe krájet.