Obrácený jablkový koláč se zakysanou smetanou a čokoládou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

750 gramů jablek
skořice
cukr
citronová šťáva 
4 vejce
180 g cukr práškový
180 g polohrubá muka
1/2 bal. prášek do pečiva
1 dl olej
voda
kakao podle chuti
2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
6 dl mléko
cukr podle chuti
1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
2 kusy zakysané smetana
čokoláda podle chuti

Kroky:

    1. Jablka oloupeme, nastrouháme, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou, vše rozložíme na plech s pečícím papírem.
    2. Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasický piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
    3. Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 stupňů. Dávejte pozor, těsto se upeče opravdu rychle (17-20 min).
    4. Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
    5. Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček.
    6. Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl, bude se Vám lépe krájet.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]