Pravý babiččin poctivý tradiční chléb recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

500 g mouky
1 kostku kvasnic
1 lžíci oleje
1 lžičku soli
1 lžičku cukru
3 dcl vody
Kousek másla na vymazání formy

Kroky:

  1. Vezměte zhruba 1 dcl vody, trochu ji ohřejte aby byla vlažná, přidejte do ní cukr a dále nadrobenou kostku kvasnic.
  2. Poté přikryjte utěrkou a následně můžete vložit na teplé místo a počkáte až kvásek vzejde. To může trvat zhruba 20 – 30 minut. Jakmile je tu, můžete se pustit do druhé fáze.
  3. Když těsto vykyne, můžete se pustit do další fáze receptu. Vezměte formu nebo pekáč, který vymažte trochou másla. Váš domácí chléb upravte tak, aby se do formy vešel a vložte ho tam.
  4. Nyní vezměte alobal a přikryjte. Takto vložte do trouby na dobu 20 minut, při teplotě 200 stupňů Celsia.
  5. Následně alobal sundejte a svůj chléb pečte dalších 20 – 30 minut klasicky. Dobu odhadněte podle barvy a také síly kůrky. Pokud máte raději křupavější, je možné chléb v troubě ponechat ještě o něco déle.
  6. Následně chléb z trouby vyndejte, vyklopte ho z formy a nechte ho chladnout při pokojové teplotě. Až když ho udržíte v ruce ho můžete poprvé zakrojit a poprvé ochutnat.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]