Pravý český trdelník recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

350g polohrubé mouky
100g cukru
2 vejce
100g vlašských ořechů
1 PL slunečnicového oleje
1 lžičku suchého droždí
70g másla
100ml mléka
1/2 lžičky skořice
Sůl podle chuti

Kroky:

  1. Rozpusťte si droždí v teplém mléce, nechte jej tak 5 minut a přikryjte ho hadříkem nebo jinou tkaninou.
  2. Taje si máslo, vylijte ho do misky a nechte ho vychladnout.
  3. V druhé misce si smíchejte žloutky s polovinou cukru a následně je přidejte k máslu.
  4. Nyní tam můžete nalít i mléko s droždím.
  5. Dejte si do mouky špetku soli a prosejeme ji přes sítko.
  6. Pomalu ji za stálého míchání přidávejte do směsi, aby tam bylo co nejméně hrudek.
  7. Vypracujte si těsto a nechte ho odstát 30 minut na teplém místě.
  8. Zatímco těsto vykyne, rozemele si ořechy v mixéru, přidejte zbylý cukr a skořici.
  9. Před pečením si kolem kartonových válců omotejte alobal nebo potravinářskou fólii a namažte si je olejem až po vrch fólie.
  10. Vezměte si těsto a rozdělte ho na 8 kousků.
  11. Vyválejte si je do tvaru klobás o tloušťce 1,5 cm a omotejte je na váleček tak, aby vám vznikl tvar válce.
  12. Potřete těsto s lehce vyšlehané bílky, posypte oříšky a skořicí.
  13. Válečky si položte na hrany formy tak, aby se nedotýkaly její dna.
  14. Trdelník pečte 25-30 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]