Pravý valašský frgál podle jedinečného rodinného receptu s jednoduchou přípravou recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
150 ml mléka (nebo dle potřeby)
30 g čerstvého droždí
povidla - mák - zelí - tvaroh 
100 g rozpuštěného másla s rumem
150 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink (volitelné)

Kroky:

  1. Na náplň:

    • povidla
    • mák
    • zelí
    • tvaroh

    Na drobenku:

    • 100 g rozpuštěného másla s rumem
    • 150 g moučkového cukru
    • 150 g polohrubé mouky
    • 1 vanilkový pudink (volitelné)
    1. Z části vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a ostatním přísadám.
    2. Zpracujeme nepříliš tuhé, vláčné těsto.
    3. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
    4. Potom těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
    5. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout.
    6. Potom dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.
    7. Ještě horké pokapeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]