Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
150 ml mléka (nebo dle potřeby)
30 g čerstvého droždí
povidla - mák - zelí - tvaroh
100 g rozpuštěného másla s rumem
150 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink (volitelné)
Kroky:
Na náplň:
- povidla
- mák
- zelí
- tvaroh
Na drobenku:
- 100 g rozpuštěného másla s rumem
- 150 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový pudink (volitelné)
- Z části vlažného mléka, droždí, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a ostatním přísadám.
- Zpracujeme nepříliš tuhé, vláčné těsto.
- Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- Potom těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout.
- Potom dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.
- Ještě horké pokapeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.