Pokud hledáte recept na rohlíky, které jsou dokonale měkké uvnitř a křupavé na povrchu, pak vás potěší tento tradiční český recept. Rohlíky podle tohoto receptu nepořídíte v obchodě, ale můžete je jednoduše připravit doma a jejich vůně vás vtáhne do časů, kdy pekla ještě vaše babička.
Ingredience:
260 ml vlažné vody
20 g oleje
10 g soli
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1,5 lžičky instantního droždí nebo 17,5 g čerstvého droždí
5 g cukru
Kroky:
- Příprava kvásku: Smíchejte 2 lžíce vlažné vody, droždí, cukr a 1 lžíci mouky. Nechte kvásek na teplém místě odpočívat přibližně 10 minut, dokud nezačne bublat.
- Těsto: Když kvásek vzejde, smíchejte ho se zbytkem mouky, solí, olejem a vlažnou vodou. Vypracujte jednotné a hladké těsto, které by mělo být pružné a nelepivé. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 40 minut, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Formování rohlíků: Po vykynutí rozdělte těsto na 15-16 stejných dílků. Každý kousek rozválejte na podlouhlou placku a stočte do tvaru rohlíku. Rohlíky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete směsí rozmíchaného vajíčka s trochou mléka.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě buď na 150 °C po dobu 20 minut, nebo na 200 °C po dobu 10-15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé.