Tato šlehačková vánočka je luxusní a jemná, ideální nejen na Vánoce. Její měkkost a skvělá chuť vás jistě okouzlí. Zde je recept, který zvládne každý.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 ml smetany na šlehání (33%)
1 balení sušeného droždí
50 g práškového cukru
1 balení vanilkového cukru
Špetka soli
2 vejce
1 bílek
100 – 150 g rozinek namočených v rumu
Na potření
Žloutek
Kroky:
- Příprava těsta Prosejte mouku do mísy a přidejte sušené droždí, práškový cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte vejce, bílek a smetanu s rozinkami. Důkladně vypracujte jednotné, hladké a vláčné těsto.
- Kynutí Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě, dokud nezvětší objem (asi 1 hodinu).
- Tvarování vánočky Po vykynutí těsto rozhněťte v rukou a rozdělte na menší bochníky podle počtu copů, které chcete plést. Vánočku můžete plést ze dvou nebo tří copů. Já doporučuji začít se třemi a na vrch přidat ještě dva.
- Pečení Přeneste pletené těsto na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě pokynout. Potřete žloutkem a dejte péct do předehřáté trouby na 190-200 stupňů Celsia. Pečte přibližně 35-40 minut, vánočku je dobré sledovat, aby se nepřipálila.