Rychlý šlehačkový koláček se švestkami jemný jako pavučinka podle babičky recept

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

400 g polohrubé mouky
250 ml smetany na šlehání
2 vejce (velikost M)
150 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 ml olej
1/2 bal. prášku do pečiva
Mléko (pokud je těsto příliš husté)
máslo
švestky přepůlené
Volitelné – Drobenka z mouky

Kroky:

    1. Všechny přísady na těsto jednoduše smícháme v misce pomocí metly nebo pomocí ručního šlehače.
    2. Těsto a jednoduše rovnoměrně navrstvíme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech.
    3. Na těsto uložíme očištěné a rozpůlené švestky.
    4. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 25-30 minut (pokud je forma větší a koláček tenčí, upeče se rychleji, pokud je naopak těsto výše, pečeme déle).
    5. Koláček s drobenkou je ještě chutnější, stačí když smícháte hladkou mouku s práškovým cukrem a nastrouhaným máslem a vytvoříte drobivou směs.
    6.  Tu nasypte na švestky a dejte koláček péct.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]