Ingredience:
pekáč 30×40 cm
250g másla
250g polohrubé mouky
1 litr mléka
10 vajíček
250g cukru
2 lžíce vanilkového aroma
špetka soli
Kroky:
- Aby se nám koláček správně vydařil, je nutné dodržet přesný postup a také teplota přísad je velmi důležitá.
- Máslo dáme před přípravou rozpustit, ale musí být vychlazené, když s ním pracujeme, stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
- Je dobré, když jsou žloutky pokojové teploty a bílky naopak vychlazené.
- Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem.
- Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma.
- Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a postupně ho ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
- Těsto má tekutou konzistenci. Teď už stačí jen vylít ho na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou.
- Těsto vložíme do vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut.
- Zákusek je připraven, když je na vrchu zlatavý (mohou se objevit i praskliny).
- Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá, zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jaký má být.
- Když zákusek vychladne, vložíme do chladničky a podáváme ho dobře vychlazený.