Skvělé česnekové placky podle slovenského receptu z Tater

Tomáš , 16. 12. 2024

Ingredience:

300 g hladké mouky
200 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí (½ kostky)
1 lžičku kr. cukru
1 lžičku soli
1 lžičku celé kmínu
2 lžíce oleje
4 stroužky česneku
2 lžíce vody
2 lžíce rozpuštěného sádla

Kroky:

    1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ve vodě rozdrobíme droždí a rozmícháme cukr. Do druhé misky nasypeme mouku, sůl, kmín a přidáme i olej a nakonec i kvásek.
    2. Rukama prohněteme hladké, vláčné těsto a vypracujeme bochník, který jen posypeme trochou mouky a necháme vykynout.
    3. Když těsto zdvojnásobí svou velikost, prohněteme ho rukama a přendáme na plech vyložený pečícím papírem (papír je dobré malinko navlhčit vodou).
    4. Těsto přetáhněte do tvaru bochníku nebo placky o tloušťce asi 2 cm. Povrch rovnoměrně potřeme směsí oleje, utřeného česneku a vody. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodinu při teplotě 180 stupňů.
    5. Vyjmeme z trouby, potřeme trochou studené vody a necháme vychladnout na roštu, přikryté utěrkou.
    6. My s manželem milujeme česnek, proto jsem se rozhodla ještě před pečením zapíchat do těsta pár česnekových stroužků nakrájených na poloviny.
    7. Také jsme si posypali placky ještě trochou kmínu.

Bílková poleva na perníčky: Klasika, která nikdy nezklame

06. 07. 2024 Šárka

Bílková poleva je nedílnou součástí tradičního zdobení perníčků, přinášející nejen krásný estetický vzhled, ale také jemnou chuť. Tato poleva je […]

Nejlepší Vánoční perníčky - jak na ně?

08. 07. 2024 Šárka

Vánoční perníčky Při tvorbě vánočních perníčků se vždy těším na přípravu a zdobení těchto lahodných svátečních dobrot. Obecně miluji Vánoce, […]

Perníčky jako Dekorace na dort: Kreativní a Chutný trend

12. 07. 2024 Šárka

V posledních letech se perníčky staly oblíbenou volbou nejen během vánočních svátků, ale i jako vynikající a stylová dekorace na […]